Studenten, verenigt u! Docenten, verzet u! Bestuurders, bezint u!
De geesteswetenschappen aan de UvA mogen niet langzaam worden uitgekleed. Dat vindt ook het faculteitsbestuur – daarom gaat het nu over tot regelrechte verminking. Vanaf 2016 wil het alle bacheloropleidingen ofwel omsmelten tot één groot liberal arts programma, ofwel reduceren tot een vijftal bachelor schools. Voor de docenten dreigen 150 ontslagen. Voor de studenten verdwijnt keuzeruimte bijna volledig; pas na een jaar kiezen zij hun discipline. Minder specialisatie, meer massificatie: hoe kan dit alles het niveau van het onderwijs ooit ten goede komen?
De in holle beleidsretoriek gepresenteerde reorganisatie zou het antwoord zijn op ‘noodgedwongen’ bezuinigingen. Het tekort bij de Faculteit Geesteswetenschappen (FGw) – naar verluidt gaat het om een bedrag van 13 miljoen euro – zou zijn veroorzaakt door onvoorziene uitkomsten van het model dat het College van Bestuur (CvB) hanteert om de inkomsten tussen de verschillende faculteiten te verdelen (het zogeheten ‘allocatiemodel’). Dat terwijl het totale onderwijsbudget van de UvA in 2016, 2017 en 2018 zal toenemen en andere faculteiten nu al financiële overschotten hebben: geld dat ze van het CvB niet mogen opsparen maar waar ze vooralsnog geen bestemming voor hebben.
Zo staat de FGw nu voor de zoveelste onwenselijke en onnodige reorganisatie in korte tijd. Net als eerder bij de invoering van het 8-8-4 systeem en het nieuwe bestuursmodel hebben docenten en studenten nooit met deze besluiten ingestemd. De vrijheid van de afzonderlijke departementen om hun onderwijs zelf vorm te geven wordt al jarenlang ingeperkt. Nu willen CvB en faculteitsbestuur de departementen simpelweg opheffen en zodoende deze vrijheid tot het absolute nulpunt reduceren. Laat dat niet gebeuren!
Wij roepen het CvB daarom op om:
– De uitkomsten van het huidige allocatiemodel te herzien en de tekorten bij de FGw en andere faculteiten te dekken met de overschotten die nu nog onbestemd zijn.
– Voor de komende jaren een nieuw allocatiemodel te ontwerpen, zodat de geesteswetenschappen niet opnieuw in de problemen komen.
– De regeling die onderzoeksprojecten nog eens extra beloont voor het werven van externe fondsen, het zogeheten ‘kwaliteitsbudget,’ te wijzigen, zodat geesteswetenschappen beoordeeld worden op hun intrinsieke kwaliteit i.p.v. op hun marktwaarde.
– Het ‘beleidsbudget,’ een bedrag van 3 miljoen gereserveerd door het CvB voor zelf te bepalen doeleinden, te verdelen onder de faculteiten in nood.
– Het geld dat zal vrijkomen door de invoering van het sociaal leenstelsel nu al in onderwijs te investeren.
Daarnaast eisen wij van het Faculteitsbestuur:
– Niet langer klakkeloos gehoor te geven aan de wensen van het CvB.
– De mening van de wetenschappelijke medewerkers alsook van de studenten voortaan voorop te stellen.
– Zich dus te verzetten tegen deze bezuinigingen en voorlopig van reorganisatie af te zien.
Studenten, UvA medewerkers, sympathisanten, staat op voor het behoud van de geesteswetenschappen!
Het CvB moet z.s.m. het allocatiemodel wijzigen t.g.v. FGw. Dit lijkt de enige oplossing.
LikeLike
Beste lezer,
Ik wil jullie graag meegeven dat de cijfers, zoals ik die ken, uitwijzen dat 50% als docent aan het werk gaat en 50% van de studenten in het bedrijfsleven een baan vinden. Dat deze mensen hoognodig zijn door hun heldere wijze van nadenken om de bedrijven in deze moeilijke tijden te behoeden voor de ondergang en te ondersteunen met raad en daad; in conflicten zeer goed kunnen bemiddelen en de zogenaamde beren op de weg voor de concerns op ware grootte kunnen inschatten en zeer snel oplossingen kunnen bedenken in voorkomende problemen. Dat is niet niks. Ook ons bedrijfsleven zal ten ondergaan als deze ‘wetenschappers’ hun rol niet kunnen pakken en in de nabije toekomst teloorgaan.
Ook vind ik het een schande dat het leenstelsel in 2015 ingaat en dat pas in 2018 de gelden (1 miljard per jaar) in het onderwijs terug geïnvesteerd worden.
Op dit moment kijk ik televisie en zie je dat 350 miljoen subsidie gegeven gaat worden op windmolens. Wat gebeurt? De inwoners van Nederland gaan creatief vrij ‘nieuwe’ windmolens van 10 jaar oud slopen om de subsidie binnen te slepen. Dat noem ik nou smijten met geld.
Het zou goed zijn als er voortaan door bestuurders wordt gestuurd op effect. En dat men wel goed nadenkt en napluist wat de gewenste en ‘ongewenste’ effecten zijn van een maatregel. Zoals bij sommige universiteiten het verdwijnen van de gehele geestesfaculteit en het ontslag van ontzettend kundige mensen die onze kenniseconomie in stand houden en helpen te vergroten. Daar heb je ook geesteswetenschappers voor nodig!
LikeLike