Afgelopen vrijdag zijn de werkgroepen van start gegaan die ideeën moeten aanleveren voor een nieuwe houtskoolschets. Wij wensen de betrokken studenten en docenten een constructief proces toe. Wij willen hen echter ook aanmoedigen om zich tegen het huidige afbraakbeleid te verzetten. Dit is een lastige opgave: want hoewel wij hopen dat studenten en docenten nu eindelijk echte inspraak krijgen, staan wij vooralsnog wantrouwend tegenover dit proces, gezien de kaders waarbinnen deze werkgroepen moeten opereren:
Allereerst vinden wij de termijn voor dit onderzoek te kort: 12 januari moeten de werkgroepen hun bevindingen presenteren. Dat is, met een tentamenweek en twee vakantieweken in het vooruitzicht, een onmogelijke opgave. Ten tweede moeten deze werkgroepen met “oplossingen” komen die voldoen aan de financiële normen die het CvB aan de faculteit oplegt. Opnieuw een onmogelijke opgave. Tot slot is de manier waarop deze werkgroepen zijn aangesteld in hoge mate ondoorzichtig. Duidelijk is dat veel van de zogenaamde vertegenwoordigers niet van onderaf zijn gekozen, maar van bovenaf zijn ingesteld. De aanstelling van oud-bestuursvoorzitter Van der Toorn als taakgroephoofd is in dat opzicht veelzeggend.
Humanities Rally pleit voor een academische gemeenschap van docenten en studenten die echte inspraak hebben, en niet worden veroordeeld tot het lijdzaam ondergaan van telkens opduikende bezuinigingseisen. Humanities Rally is niet tegen hervormingen, maar wil dat academische waarden, en niet slechts financiële normen, het uitgangspunt van hervormingen zijn. Daarom werken wij nu aan een visie op de geesteswetenschappen die we zullen vergelijken met het nieuwe Profiel 2016. Ondertussen zullen we de huidige ontwikkelingen, die dankzij de FSR te volgen zijn op profiel2016.humanities.uva.nl, steeds kritisch tegen het licht houden.
goed gezegd
LikeGeliked door 1 persoon