Update na een turbulente dag

Beste student, docent of andere HR-geestverwant,

Vandaag was zoals waarschijnlijk bekend de Nationale Actiedag. Naast (ludieke) acties in verschillende steden en een vergadering van docenten in het Maagdenhuis – zij zullen het bestuur een ultimatum stellen voor komende vrijdag, zie rethinkuva.nl – is er ook vanuit de bestuurslagen veel gebeurd. Bij deze een overzicht van de laatste ontwikkelingen.

Onze decaan Frank van Vree heeft een brief geschreven, namens hemzelf en het dagelijks bestuur, aan de medewerkers van de FGW waarin hij onder andere zegt dat de protesten veel impact gemaakt hebben en: “We realiseren ons dat er een wijdverbreid gevoel is dat we niet genoeg hebben geluisterd of onvoldoende hebben laten blijken ons bewust te zijn van de onvrede die nu tot uitdrukking wordt gebracht”. Hij kondigt aan dat de besluitvorming over Profiel 2016 de komende maanden zal worden stilgelegd, het recent ingevoerde besturingsmodel zal worden geëvalueerd en dat er binnen de faculteit de ruimte geboden zal worden om kwesties die breder dan de faculteit zijn te bespreken “Extern zal het Dagelijks Bestuur zich, samen met de medewerkers en studenten, actief mengen in het bredere debat over de knelpunten in het universitaire onderwijs en onderzoek en zich zichtbaar inzetten voor de positie van de Geesteswetenschappen”.

Dat klinkt hoopgevend maar helaas blijkt ook het volgende:

Afgelopen donderdag kwam de toezegging van het CvB om de kleine talen nog twee jaar langer te laten voortbestaan. Hoe futiel deze toezegging is bleek gister tijdens de openbare vergadering met de CSR: het CvB legt geen geld bij, maar staat de faculteit alleen toe een iets ruimer reservebeleid te voeren – waarmee nog niet eens gezegd is dat het faculteitsbestuur dat ook daadwerkelijk van plan is. Een schijnconcessie dus. http://www.foliaweb.nl/…/fgw-moet-uitstel-profiel-2016-zel…/

In dezelfde vergadering werd de CSR ook het instemmingsrecht op het nieuwe allocatiemodel onthouden – alsof er de afgelopen weken niets gebeurd is. Humanities Rally pleit al maanden voor een fundamentele discussie over dit model, met de hele academische gemeenschap.

Dat het CvB steeds herhaalt hierover de dialoog aan te willen gaan, maar ondertussen zelfs de officiële medezeggenschapsorganen iedere vorm van inspraak hierover ontzegt, is ronduit schandalig.

Daarom gaat ons protest, voor het behoud van de kleine talen en voor een democratische universiteit, onverminderd voort.

PS. Voor wie het nog niet had gelezen, ook Jet Bussemaker roert zich:

http://www.foliaweb.nl/…/ministerie-stelt-extra-eisen-aan-…/

PPS. We hebben een partij opgericht: De Humanities Rally Party. Wil je meedoen, mail ons!!

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Updates

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.