Gezamenlijke verklaring van ReThink UvA, De Nieuwe Universiteit en Humanities Rally

Gezamenlijke verklaring van ReThink UvA, De Nieuwe Universiteit en Humanities Rally.

Gisteren publiceerde het CvB een lijst met tien punten aangaande het bestuur en de institutionele cultuur van de Universiteit van Amsterdam. Na aanhoudende ontkenning heeft het CvB eindelijk retorisch rechtsomkeert gemaakt. Dit is het directe gevolg van onze protesten en inzet.

We verwelkomen deze ontwikkeling, maar verdere inspanningen zijn nodig om te zorgen dat het niet blijft bij enkel een verandering in toon.  Niet alleen zijn de voorstellen van het CvB onduidelijk, maar ze bieden ook geen oplossing voor de vertrouwenscrisis. De brief bevat geen enkel antwoord op onze eis voor een onafhankelijk onderzoek naar de financiële situatie en op onze roep om een moratorium op lopende herstructureringsprocessen. Wij benadrukken daarom nogmaals onze eisen.

Het is aan ons, studenten en medewerkers van de universiteit, om concrete verandering te bereiken, te beginnen met democratisering en decentralisatie. We blijven ons inzetten om een daadwerkelijk academische omgeving te vormen, waarin participatie in de besluitvorming zich niet beperkt tot de bestaande medezeggenschapsorganen.

Ons doel is ervoor te zorgen dat beleid en verantwoordingsplicht samengaan in een collegiale omgeving. Om de ruimte die we hiervoor hebben gecreëerd te behouden, zullen we ons protest voortzetten. We nodigen alle medewerkers en studenten uit om bij te dragen aan de ontwikkeling van werkelijk democratische bestuursstructuren op het niveau van de opleidingen, afdelingen, faculteiten en de universiteit als geheel. Ten behoeve van de coördinatie van deze universiteitsbrede agenda voor duurzame verandering, zullen wij een vertegenwoordigend orgaan van studenten en medewerkers in het leven roepen.


Joint Statement by ReThink UvA, De Nieuwe Universiteit and Humanities Rally

Yesterday, the CvB published a list of ten points addressing the stewardship and institutional culture of the university. After persistent denial, the CvB has finally made a rhetorical U-turn, a direct consequence of our protest and efforts.

We welcome this development, but efforts are needed to progress beyond changes in tone. The proposals of the CvB are vague and they do not resolve the crisis of trust. Our demands for a financial investigation and our call for a moratorium on restructuring remain unaddressed. We reiterate these demands.

It remains up to us, students and staff of the university, to ensure concrete change: democratization and decentralization. We will continue to work to establish a genuine academic environment – one that strives for actual participation and inclusion beyond the existing consultative bodies.

Our aim is to ensure that governance and accountability go hand in hand in a collegial environment. In order to maintain the space we have created for this, we will continue our protest. We invite all staff and students to participate in the development of truly democratic governance structures at the department, faculty, and university level. To ensure the coordination of a university-wide agenda, we will establish a representative body of students and staff in order to achieve sustainable change.

 

4 reacties

Opgeslagen onder Files, Updates

4 Reacties op “Gezamenlijke verklaring van ReThink UvA, De Nieuwe Universiteit en Humanities Rally

 1. Pingback: Maagdenhuis: ‘Toezeggingen onvoldoende om vertrouwen te herstellen’ | Folia Web

 2. Pingback: Magere concessies, bizarre arrestaties – universitair protest gaat vrolijk verder | Ravotr

 3. Pingback: Magere concessies, bizarre arrestaties – universitair protest gaat vrolijk verder | Krapuul

 4. There much more at stake here. It’s good to all the time see and value the deeper issues, for if just immediate demands are met, the bigger cause will have lost. Please read the reactions on this article to get a feel of that level:
  http://roarmag.org/2015/03/occupation-maagdenhuis-university-amsterdam/

  “So encouraging to hear of people in other nations who are fighting against the NWO plans to reduce education to producing “non-critical thinkers” ”

  “Great article. There is a struggle about the soul of humanity worldwide. We should strengthen the humanistic program which restarted with the Renaissance.”

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.