Brievenactie Emeritusbesluit

Beste (oud-)studenten filosofie,

Even iets belangrijks. De universiteit heeft besloten dat alle emeritus-hoogleraren en gepensioneerde docenten die momenteel nog op onbezoldigde basis lesgeven in de toekomst van die bevoegdheid ontslagen gaan worden. Concreet betekent dit dat Victor Kal, Maarten Coolen, Michiel van Lambalgen en Martin Stokhof binnenkort geen lessen meer mogen verzorgen aan de filosofie opleiding. Folia heeft hier woensdag een artikel aan gewijd.

Het besluit is onderdeel van nieuwe centrale richtlijnen (afdeling Personeel & Organisatie), die andere faculteiten en departementen vooralsnog naast zich neerleggen. Maar Beate Roessler, afdelingsvoorzitter Filosofie, heeft besloten dat deze docenten vernieuwing in de weg staan. Hoewel er absoluut iets te zeggen valt voor diversifiëring van ons onderwijs, is het in dit geval een argument dat kant noch wal raakt. Deze docenten geven kosteloos colleges in keuzevakken omdat ze zo veel houden van hun vakgebied en zitten daarmee op geen enkele manier (financiering van) ander onderwijs in de weg. Ze vergroten juist het vakaanbod voor studenten en verlichten de druk op de vakken van andere docenten.

Het is de zoveelste poging van de managers om ons departement te stroomlijnen en in zijn vrijheid te beperken. De roep om meer diversiteit – zo belangrijk in onze eerdere studentenprotesten – wordt nu tegen ons gebruikt om ervaren filosofen te discrimineren op basis van leeftijd.

Daarom willen we in actie komen, met een brievenactie gericht aan het CvB, het faculteitsbestuur en het departement. We willen ze overspoelen met brieven waarin we de liefde verklaren aan onze docenten en uitleggen waarom ze zo waardevol zijn voor het departement. 

Om het wat makkelijker te maken hebben we een voorbeeldbrief geschreven die je onderaan deze pagina kunt vinden. Je kunt ervoor kiezen deze voorbeeldbrief te ondertekenen of de voorbeeldbrief aan te passen met persoonlijke anekdotes, maar het is natuurlijk nog leuker als je zelf een brief schrijft.

Mail je brief vervolgens naar humanitiesrally@gmail.com. Wij zullen de brief in drievoud uitprinten en versturen naar Geert ten Dam (CvB), Fred Weerman (faculteit) en Beate Roessler (departement). Ook zullen we ervoor zorgen dat kopieën van de brieven bij de desbetreffende docenten terecht komen om ze zodoende een hart onder de riem te steken. 

Heb je weinig tijd? Via deze link opent de voorbeeldbrief zich direct in je mail. Je hoeft alleen nog maar je naam eronder te zetten en op verzenden te klikken.

Met 500 studenten op het departement en nog veel meer alumni moet het mogelijk zijn honderden brieven op de bureaus van de bestuurders te krijgen. Verspreid dit bericht daarom veelvuldig, moedig al je vrienden aan om in de pen te klimmen en benoem de actie in je werkgroepen. Deze strijd is nog lang niet gestreden.


Groet,
Een groep verontwaardigde filosofen

Download de voorbeeldbrief hier:

Via deze link opent de voorbeeldbrief zich direct in je mail.